Er du klar på opskriften på en klassisk citrontærte med lemon curd? Så læs med!
En citrontærte består af en sprød, bagt tærtebund fyldt med en cremet og syrlig citronfyld – typisk lavet med lemon curd eller en form for citroncreme.
Den passer lige så god til påskefrokosten som til kaffen senere på dagen. Og når tærten laves med friske, økologiske citroner fra Spanien, får du virkelig smagen af sol og forår i hver eneste bid.
Til denne opskrift er det vigtigt at bruge friske, økologiske sæsoncitroner. Når vi bruger citronskal i en opskrift, skal du altid vælge økologiske citroner, der er fri for pesticider og kemikalier. Hos Greenmate er alle vores citroner certificeret økologiske.
Denne citrontærte er til 8 personer. Du vil have brug for tre timer fra begyndelsen af opskriften, indtil den er klar til at blive serveret.
Ingredienser til tærtedejen
- 150 g hvedemel
- ¼ tsk salt
- 110 g koldt smør, skåret i små stykker
- 50 g sukker
- 2 spsk fløde
- 1 æggeblomme
Ingredienser til citroncremen
- 2 æggeblommer
- 1,2 dl friskpresset citronsaft
- 2 spsk revet citronskal (fra ca. 2 økologiske citroner)
- 200 g sukker
- 115 g smør
- 4 æg
Fremgangsmåde
Vi starter med tærtedejen: Hæld melet i en stor skål og tilsæt salt og sukker. Pisk sammen, og tilsæt derefter det kolde smør i tern. Brug en dejblander eller dine hænder til at fordele smørret, indtil dejen er smuldret, og små smørstykker er jævnt fordelt.
Pisk æggeblomme og fløden sammen. Hæld æggeblandingen i dejen og rør sammen med en gaffel.
Overfør dejen til plastfolie eller bagepapir, pres og fold den sammen, pak den ind, og stil den på køl i ca. 1 time.
Rul dejen ud i en cirkel og læg den i en tærteform på 23-25 cm (gerne med løs bund). Tryk dejen godt ned i formen, prik bunden med en gaffel, og skær overskydende dej af kanten.
Frys dejen i ca. 30 minutter.
Forvarm ovnen til 190°C. Bag tærtebunden i ca. 20 minutter, indtil den er let gylden. Lav citroncremen, mens tærten bager.
Nu gør vi vores citroncreme eller lemon curd klar: Pisk æggene og æggeblommerne sammen i en mellemstor skål og stil til side.
Riv citronskallen og pres saften fra citronerne.
Hæld citronskal, citronsaft, smør og sukker i en mellemstor gryde og varm op ved medium varme, mens du rører, indtil smørret er smeltet, og blandingen begynder at småkoge.
Tag gryden af varmen, og hæld langsomt væsken i æggeblandingen under konstant piskning.
Hæld blandingen tilbage i gryden og varm forsigtigt op ved lav varme, mens du hele tiden pisker, indtil cremen tykner (den skal nå ca. 75°C).
Cremen er færdig, når den dækker bagsiden af en træske, og du kan trække en streg igennem med fingeren.
Sigt cremen ned i en skål.
Samling og bagning
- Hæld citroncremen i den forbagte tærtebund.
- Bag ved 175°C i ca. 8 minutter, eller indtil kanterne lige netop har sat sig.
- Afkøl tærten i køleskabet i mindst 2 timer eler hele natten, inden den skæres ud og serveres med lidt flødeskum.